Liveplace.gr

Το ισχυρότερο λέιζερ στον κόσμο

Χρειάστηκε περίπου μία δεκαετία για την κατασκευή του ισχυρότερου λέιζερ στον κόσμο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το Εθνικό Συγκρότημα Ανάφλεξης, όπως ονομάζεται, κόστισε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν ύψος ενός δεκαώροφου κτιρίου, και έκταση τριών γηπέδων ποδοσφαίρου.

Το νέο αμερικανικό λέιζερ αποτελείται από 192 διαφορετικές ακτίνες, των οποίων η συνδυασμένη ισχύς παράγει ενέργεια που εκλύεται μόνον στο κέντρο αστέρων του σύμπαντος, ή από πυρηνικές εκρήξεις.

Περισσότερα...

Το σούπερ-πυκνό δευτέριο ίσως αποδειχθεί το πυρηνικό καύσιμο του μέλλοντος

Ένα υλικό, το υπερ-πυκνό δευτέριο, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές πιο βαρύ από το νερό και πιο πυκνό από το υλικό στον πυρήνα του Ήλιου, θα μπορούσε στο μέλλον να αποδειχθεί μια πολύτιμη πηγή ενέργειας, πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με τη σημερινή πυρηνική ενέργεια. Οι σχετικές επιστημονικές έρευνες, που έχουν ήδη οδηγήσει στην παραγωγή μικρών ποσοτήτων του υπερ-πυκνού δευτέριου, γίνονται στο σουηδικό πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ από ερευνητές του Τμήματος Χημείας, υπό τον καθηγητή Λάιφ Χόλμλιντ.

Περισσότερα...

Εντοπίστηκε το πιο μακρινό αντικείμενο στο σύμπαν

Οι αστρονόμοι εντόπισαν το πιο μακρινό μέχρι σήμερα αντικείμενο στο σύμπαν, ένα αυτοκαταστρεφόμενο άστρο που εξερράγη σε απόσταση 13,1 δισ. ετών φωτός από τη Γη.

Η έκρηξη συνέβη 640 εκατ. χρόνια μετά το αρχικό Big Bang, δηλαδή περίπου την εποχή που τελείωνε ο «κοσμικός μεσαίωνας» και άρχιζαν να εμφανίζονται στο διάστημα τα πρώτα άστρα και γαλαξίες.

Αυτό που οι αστρονόμοι «είδαν», ήταν μια ισχυρή έκρηξη ακτινών γάμμα, το φωτεινότερο τύπο αστρικής έκρηξης που υπάρχει και η οποία συμβαίνει όταν μεγάλα άστρα καταρρέουν προς το εσωτερικό τους και σχηματίζουν μαύρες τρύπες, οι οποίες με τη σειρά τους εκτοξεύουν πίδακες αερίων σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Αυτοί οι πίδακες στέλνουν προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας τις ακτίνες γάμμα.

Περισσότερα...

Καθιέρωση πρωτοκόλλου για το ίντερνετ στο διάστημα από τη NASA

H επικοινωνία διαστημικού αεροσκάφους και γης είναι κατά κανόνα αποσπασματική και αναχρονιστική. Θυμίζει την εποχή των τηλεφωνικών κέντρων που απαιτούσαν χειροκίνητη μεταφορά των καλωδίων για να επιτευχθεί η συνομιλία των δύο άκρων. Μέσω του νέου της πρωτοκόλλου, η NASA δηλώνει ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η NASA αναζητούσε το αποκαλούμενο πρωτόκολλο Καθυστέρησης (ή Διατάραξης) – Ανεκτικού Διαδικτύου (DTN). Πρόκειται για μια ιδέα εισαγωγής στο διάστημα των αυτόματων πρωτοκόλλων που επιτρέπουν την αδιάκοπη επικοινωνία στο γήινο ίντερνετ.

Περισσότερα...

Νέα ασύρματη τεχνολογία υψηλών ταχυτήτων

Φαίνεται ότι σε λίγο καιρό το γνωστό σε όλους μας Wi-Fi δε θα είναι η μοναδική επιλογή για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων από μια σύνδεση ADSL. Το πρότυπο WiGig έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη κορυφαίων εταιρειών του χώρου και οι πρώτες ενδείξεις για τις επιδόσεις του είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Το νέο πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας μπορεί να επιτύχει ταχύτητες έως και 6 gigabits, ένα νούμερο που μεταφράζεται σε 750 megabytes ανά δευτερόλεπτο.

Περισσότερα...

Περισσότερα Νέα

Τελευταία Σχόλια