Liveplace.gr

Xiaomi Mi Band Review: Ο απαραίτητος βοηθός για να ξεκινήσεις τη γυμναστική

Στην αρχή η Xiaomi ξεκίνησε φτιάχοντας τη δικιά της έκδοση του Android με την ονομασία MIUI. Στην πορεία μπήκε στην αγορά των συσκευών και πλέον, μερικά χρόνια μετά την βλέπουμε να κερδίζει έδαφος και στα phone-related gadgets. Ήδη είδαμε το πολύ καλό PowerBank των 10400mAh της, οπότε σειρά έχει το Mi Band, ένας φθηνός και αξιόπιστος activity tracker.

Ας τα δούμε όλα αναλυτικά:

Hardware

Το Mi Band το χρησιμοποιώ καθημερινά τους τελευταίους μήνες. Το αγόρασα για πλάκα καθώς είδα πως το κόστος του είναι πολύ μικρό (περισσότερα για αυτό αργότερα). Αποδείχθηκε όμως πως αξίζει τα λεφτά του με το παραπάνω. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 2 μοντέλα στην αγορά, η πρώτη έκδοση που πήρα εγώ και για την οποία μιλάω παρακάτω και η έκδοση 1S η οποία απλά προσθέτει ένα heart rate sensor.

Εμφανισιακά δεν γεμίζει το μάτι σε καμία περίπτωση. Η συσκευή είναι ακριβώς αυτό που αγοράζεις. Δεν είναι ούτε ένα smartwatch που προσποιείται ότι είναι fitness tracker, ούτε το αντίθετο. Δεν υπάρχει κανένα κουμπί και καμιά οθόνη. Το μόνο που βρίσκετε στη συσκευασία είναι το λουράκι και το ασημί gadget που μπαίνει σε αυτό και το οποίο έχει απλά 3 LEDs στο εξωτερικό του.

Το Mi Band φορτίζει από τα pins στο κάτω μέρος της συσκευής με τη βοήθεια του ενσωματωμένου USB φορτιστή. Λόγω του μεγέθους του φορτιστή αλλά και της συχνότητας που θα το φορτίζετε (που είναι λιγότερο από μια φορά το μήνα), καλό θα ήταν να προσέξετε μη τον χάσετε.

Ο tracker είναι αδιάβροχος (IP67), οπότε δε χρειάζεται να το βγάζετε όταν κάνετε μπάνιο. Στο εσωτερικό του κρύβει μια μπαταρία των 41mAh. Μη σας φαίνονται λίγα. Στην δικιά μου δοκιμή άντεξε 45 μέρες μέχρι να χρειαστεί να το φορτίσω για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας μάλιστα ορισμένες από τις xtra λειτουργίες που παρέχει.

Software και λοιπά χαρακτηριστικά

Ο activity tracker συνοδεύεται από μια δικιά του εφαρμογή που μπορείτε να κατεβάσετε από το store της συσκευής σας, το Mi Fit. Από τη στιγμή που η συσκευή δεν έχει οθόνη, όλες τις πληροφορίες που θέλετε θα τις λαμβάνεται από τo app.

Οι κύριες λειτουργίες του band/app είναι καταγραφή των βημάτων και του ύπνου σας. Μπορείτε μέσα από την εφαρμογή να ορίσετε έναν ημερήσιο στόχο και να βλέπετε κάθε μέρα σε τι κατάσταση βρίσκεστε σε σχέση με αυτόν.

Φυσικά όλα παρουσιάζονται μέσα από διαγράμματα, ταυτόχρονα με ακριβή (όσο γίνεται φυσικά) νούμερα και μέσους όρους.

Το ίδιο γίνεται και με τον ύπνο. Όλως παραδόξως, μετράει τον βραδινό ύπνο με πολύ καλή ακρίβεια. Θα σημειώσει την ώρα που κοιμήθηκες, την ώρα που ξύπνησες το πρωί, αν ξύπνησες μέσα στη διάρκεια της νύχτα και για πόσο, αλλά και πόση ώρα ήταν ο ελαφρύς και ο βαθύς ύπνος σου.

Ένα μειονέκτημα που έχει είναι ότι επειδή είναι «passive» tracker, καταγράφει τον ύπνο μόνο τις βραδινές ώρες. Την ημέρα δεν θα καταγράψει για παράδειγμα ένα μεσημεριανό ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομεί μπαταρία που όπως αναφέραμε είναι από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της συσκευής.

Ταυτόχρονα όμως κάποιος που δουλεύει νύχτα θα έχει μόνιμα «no sleep data» στην εφαρμογή, οπότε ίσως ο συγκεκριμένος tracker δεν είναι για αυτόν.

Πέρα από βήματα και ύπνο, υπάρχει δυνατότητα για καταγραφή του βάρους σου. Η καταγραφή γίνεται φυσικά χειροκίνητα και λειτουργεί σαν log ώστε να ξέρεις πόσο ήσουν την κάθε ημερομηνία.

Οι πρόσθετες λειτουργίες όμως δε σταματούν εδώ. Η συσκευή μπορεί να δονείται όταν σας καλούν ή σας στέλνουν μήνυμα ή ακόμα όταν έχετε κάποιο notification από τις εφαρμογές που θα ορίσετε εσείς.

Υπάρχει ξυπνητήρι (πέρα από το alarm app του κινητού σας) το οποίο κάνει το Mi Band να δονείται τις ώρες που ορίσετε εσείς. Έτσι ξυπνάτε πιο ήσυχα και δεν ενοχλείτε και τους γύρω σας.

Τέλος, η εφαρμογή μπορεί να συνδεθεί με το Google Fit ώστε να κάνετε μεταφορά τα δεδομένα σας εκεί. Φυσικά σε περίπτωση που κουβαλάτε και το κινητό και το Band μαζί σας τo Google Fit καταλαβαίνει και καταγράφει δεδομένα μόνο από ένα από τα δύο.

Συνοψίζοντας

Το Mi Band είναι ένας activity tracker για το ευρύ κοινό. Αν είσαι αθλητής σίγουρα θα έχεις απαιτήσεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από το συγκεκριμένο gadget. Αν όμως ψάχνεις ένα λόγο να κουνηθείς λίγο από την καρέκλα σου και θες κάπως να καταγράψεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι κάθε μέρα θέτοντας και βελτιώνοντας στόχους, το Mi Band είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι. Με μία τιμή εξωφρενικά χαμηλή (τη στιγμή αυτή κοστίζει λιγότερο από 15 δολλάρια!) δεν έχει δικαιολογία να μη το αποκτήσεις. Προσωπικά το απέκτησα από το κινέζικο GearBest αλλά μπορείτε να το βρείτε λίγο πιο ακριβά και σε ελληνικά online καταστήματα.

Χιδερίδης Μ. Τάσος
Author: Χιδερίδης Μ. ΤάσοςWebsite: http://www.about.me/chideridis
Administrator

Περισσότερα Νέα

Τελευταία Σχόλια