Liveplace.gr

Τί είναι το Chromecast και τι μπορείς να κάνεις με αυτό;

Πριν τρία χρόνια περίπου η Google παρουσίασε για πρώτη φορά το Chromecast, ένα μικρό gadgetάκι το οποίο συνδεόταν στην τηλεόρασή σου και μπορούσες να στείλεις σε αυτό ήχο και εικόνα από άλλες συσκευές. Σαν λάτρης των gadget το απέκτησα με την πρώτη ευκαιρία. Πέρσι τέτοια εποχή (29 Σεπτεμβρίου 2015) είδαμε την δεύτερη έκδοση του chromecast να κάνει την εμφάνισή της. Παρά το γεγονός όμως ότι κυκλοφορεί τρία χρόνια εκεί έξω, πολλοί είναι αυτοί που δε γνωρίζουν τι κάνει.

Ο πιο σημαντικός λόγος για αυτό είναι ότι δεν μπορεί κανείς να το αποκτήσει μέσω του Play Store στη χώρα μας και πρέπει να στραφεί σε skroutομάγαζα ή μέσω εξωτερικού. Σε άλλες χώρες όπου το Play Store δίνει τη δυνατότητα αγοράς και συσκευών (της Google μόνο φυσικά!), μπορεί κανείς να βρει χωρίς πρόβλημα και το Chromecast, σε τιμή περίπου 30 ευρώ.

Πώς όμως δουλεύει; Η συσκευή συνδέεται στην τηλεόραση ή σε οποιαδήποτε οθόνη έχει υποδοχή HDMI και στη συνέχεια με το Google Cast app του κινητού σου, ακολουθείς τον οδηγό για να τη συνδέσεις στο τοπικό σου WiFi. Από εκεί και πέρα οποιαδήποτε συσκευή είναι συνδεδεμένη στο ίδιο δίκτυο με το Chromecast, μπορεί να στείλει πληροφορίες σε αυτό!

Στην αρχική φωτογραφία του άρθρου βλέπουμε το Chromecast Gen 2 ενώ στην παραπάνω βλέπουμε το Chromecast πρώτης γενιάς που έχω και εγώ. Η διαφορά είναι μόνο στην εμφάνιση και στο hardware που κρύβουν εσωτερικά, η δουλειά που κάνουν και οι δυνατότητες που έχουν είναι ίδιες!

Άντε και έκανα το setup όμως και το Chromecast δουλεύει στην τηλεόραση, πώς στέλνω σε αυτό δεδομένα; Σίγουρα έχεις δει σε κάποια εφαρμογή στο κινητό σου το παρακάτω εικονίδιο:

Πατώντας το, η συσκευή σου αναζητά διαθέσιμα Chromecasts στο ίδιο δίκτυο (μπορεί να έχεις πάνω από ένα) και αφού επιλέξεις ποιο θες, αρχίζει και προβάλει περιεχόμενο!

Τι μπορείς να κάνεις όμως με αυτό; Παρακάτω σας δίνουμε μερικές ιδέες:

Παρουσιάσεις

Αν ανεβάσεις μια παρουσίασή σου στο Google Slides, πατάς πάνω δεξιά στο βελάκι δεξιά του Present, επιλέγεις Preset to another screen και επιλέγεις το Chromecast σου!

Παιχνίδια

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, μπορείς να κατεβάσεις παιχνίδια στο Android ή το iOS κινητό σου, και χρησιμοποιώντας αυτές τις συσκευές σαν χειριστήριο να τα παίξεις στην τηλεόραση! Υπάρχουν αρκετά για να επιλέξετε στο Play Store.

Cast Tab/Desktop

Η δυνατότητα για να κάνεις πλέον casting (προβολή) στο Chromecast έχει πλέον ενσωματωθεί στις τελευταίες εκδόσεις του Chrome και το μόνο που έχετε είναι να την επιλέξετε από το μενού. Εκεί μπορεί να στείλετε κάποιο συγκεκριμένο tab ή ολόκληρη την επιφάνεια εργασίας σας. 

Photo Slideshow

Αρκετά gallery apps σου δίνουν πλέον τη δυνατότητα να προβάλλεις φακέλους ολόκληρους με φωτογραφίες υπό τη μορφή slideshow.

Spotify

Η δημοφιλής εφαρμογή για υπολογιστές,κινητά και tablets δίνει τη δυνατότητα να παίζεις τα τραγούδια και τις λίστες που εσύ επιλέξεις απευθείας στην τηλεόρασή σου. Ό,τι πρέπει για μουσική στο σαλόνι.

Ταινίες!

Η αγαπημένη μου επιλογή καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις οποιαδήποτε ταινία από τον υπολογιστή σου και να την δεις στην τηλεόραση χωρίς καλώδια και usb flash drives κάθε φορά που θες να δεις κάτι. Δοκιμάστε το Videostream extension ή το Plex και καλές προβολές!

Αυτά είναι ορισμένα από όσα μπορεί να κάνει κανείς με το Chromecast, μια φθηνή αλλά αρκετά χρήσιμη συσκευή. Δείτε την και στην πράξη στο μικρό demo video που ετοιμάσαμε. Στην ελληνική αγορά μπορείτε να την βρείτε μέσω Skroutz (προσέξτε μη πάρετε το Chromecast audio), αλλιώς μέσω καταστημάτων του εξωτερικού.

Για οποιαδήποτε απορία αφήστε ένα σχόλιο και θα σας απαντήσουμε.

Χιδερίδης Μ. Τάσος
Author: Χιδερίδης Μ. ΤάσοςWebsite: http://www.about.me/chideridis
Administrator

Περισσότερα Νέα

Τελευταία Σχόλια