Liveplace.gr

Ένας μήνας με τα Windows 10 Technical Preview. Θα σε κάνουν να αφήσεις τα Windows 7;

Από την 1η Οκτωβρίου μπορεί κανείς να κατεβάσει και να δοκιμάσει μια Technical Preview έκδοση των Windows 10, της επόμενης έκδοσης του λειτουργικού της Microsoft. Φυσικά η έκδοση αυτή είναι δοκιμαστική, έχει ημερομηνία λήξης και μπορεί να έχει bugs. Για αυτό το λόγο δεν ενδείκνυται να εγκατασταθεί σαν βασικό OS. Παρόλα αυτά τη χρησιμοποίησα κοντά για ένα μήνα σαν το μοναδικό λειτουργικό στο λάπτοπ μου και σας την παρουσιάζω.

Για αρχή να αναφέρω ότι είμαι από άτομα τα οποία χρησιμοποιούν από την πρώτη στιγμή τα Windows 8 και στην συνέχεια τα 8.1, και μάλιστα τα προτιμώ από τα 7άρια. Την Start Screen την συνήθισα και πλέον τα Tiles για συντομεύσεις εφαρμογών με βολεύουν περισσότερο από μια απλή λίστα. Για να προλάβω τον κάθε ένα που θα πει ότι "είναι φτιαγμένα για tablets και touch screens", απλά μπορείς να επιλέξεις (όπως εγώ) και να αγνοήσεις όλα τα metro apps και το Store που έχει ενσωματωθεί. Με το που το κάνεις αυτόματα έχεις τα κλασικά Windows που γνωρίζεις χρόνια.

 

Start Menu

Επιστρέφουμε στα Windows 10 όμως και αμέσως μετά την εγκατάσταση έχουμε την παραπάνω εικόνα (χωρίς φυσικά τις εφαρμογές που έχω εγκαταστήσει στην πορεία). Η Start Screen έχει αντικατασταθεί ξανά από το Start Menu μόνο που σε αυτό υπάρχει μια διαφορά. H Microsoft πήρε την λίστα των Windows 7 και τα Tiles των 8/8.1 και τα συνδύασε. Έτσι μπορείτε να έχετε live πληροφορία από εφαρμογές στο δεξί μέρος και τις συντομεύσεις σας στο αριστερό, ή συντομεύσεις στο δεξί όπως εγώ.

 

Snaps, Apps, Virtual Desktops

Ως τώρα ξέραμε πως μπορούμε να χωρίσουμε την οθόνη σε 2 μέρη κάνοντας snap 2 παράθυρα στο αριστερό και δεξί μέρος της οθόνης. Πλέον η οθόνη μπορεί να χωριστεί μέχρι και σε 4 μέρη, δύο από κάθε μεριά. Το χαρακτηριστικό αυτό θα βρει μεγάλη χρησιμότητα σε όσους έχουν κάποιο μεγάλο monitor (και όχι π.χ. στο λάπτοπ που τα 4 παράθυρα δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν όπως έπρεπε).

Όταν "κολλήσεις" ένα παράθυρο σε μια από τις γωνίες, αυτό παίρνει τη θέση του και στον υπόλοιπο χώρο υπάρχουν thumbnails από τα υπόλοιπα ανοιχτά παράθυρά σου, ώστε να επιλέξεις με ποιο θες να καλύψεις εκείνο τον κενό χώρο.

Πέρα από αυτό, πατώντας Windows Key + Tab βλέπεις όλα τα ανοιχτά σου παράθυρα αλλά και την δυνατότητα προσθήκης νέου Desktop. Τι θα πει όμως νέο Desktop; Οι χρήστες άλλων λειτουργικών συστημάτων σίγουρα γνωρίζουν αυτό το χαρακτηριστικό μιας και υπάρχει χρόνια. Τα virtual desktops είναι στην ουσία δεύτερες και τρίτες "οθόνες" στις οποίες ανοίγεις παράθυρα. Για να μην έχεις 15 παράθυρα ανοιχτά στην ίδια οθόνη, μπορείς να τα ομαδοποιήσεις σε πολλές, ανάλογα με τον τρόπο που θες. Έτσι αλλάζοντας οθόνη έχεις κάθε φορά διαφορετικά παράθυρα, και αποφεύγεις τον συνωστισμό.

 

Charms

Η Charm bar πλέον έχει αφαιρεθεί. Ή καλύτερα, δεν εμφανίζεται σε εφαρμογές στο desktop. Επειδή τα Metro apps πλέον μπορούν και τρέχουν σε παράθυρο, αλλάζουν μέγεθος και κόβουν βόλτες, η Charm bar δεν είχε και μεγάλο νόημα. Όλες οι επιλογές που υπήρχαν εκεί έχουν περάσει σε dropdown menu στο πάνω αριστερά μέρος της εφαρμογής.

 

Command Prompt

Κάτι που έπρεπε να γίνει εκατομμύρια χρόνια τώρα φαίνεται πως γίνεται σταδιακά τώρα. Το Command Prompt αποκτά συντομεύσεις πληκτρολογίου (πόσες φορές ήθελες να κάνεις ctrl+v και δεν δούλευε;) ενώ στο μενού του υπάρχουν και άλλες πειραματικές επιλογές για να δοκιμάσεις.

Σίγουρα καλύτερο από πριν, περιμένουμε να δούμε όλα τα χαρακτηριστικά που θα έχει στην τελική έκδοση.

 

Internet Explorer

Από τη στιγμή που όπως είπα και πιο πάνω τα Metro apps τρέχουν και σε παράθυρα, δεν υπήρχε νόημα η ύπαρξη δύο Internet Explorer (Desktop και Metro) στην νέα έκδοση. Έτσι τα Windows 10 στο Desktop έρχονται μόνο με την μία έκδοση, την οποία ήδη γνωρίζουμε. Nothing to see here λοιπόν, μιας και ο ΙΕ υπάρχει για να κατεβάζουμε τον browser της προτίμησής μας.

 

Γενικές εντυπώσεις

Στον ένα μήνα που τα χρησιμοποιώ, μπορώ να πω ότι νιώθω σαν να τα έχω χρόνια. Για να μη παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν αλλαγές. Οι αλλαγές αν και μικρές, εντοπίζονται σε κάθε σημείο του λειτουργικού. Όλα γίνονται πιο γρήγορα και η διαχείριση πόρων του συστήματος είναι πολύ καλύτερη.

Φαίνεται πως τα Windows 10 θα είναι το λειτουργικό που θα κάνει πολύ κόσμο να αφήσει τα Windows 7, τα 8 και τα 8.1 αλλά και αυτούς που ακόμα επιμένουν στα Windows XP!

Ως τώρα δεν είχα κανένα πρόβλημα συμβατότητας ή σφάλμα/κρέμασμα στο σύστημα. Το θέμα είναι όμως ότι είναι πολύ νωρίς και από ό,τι φαίνεται η MS έχει σκοπό να κάνει αρκετές αλλαγές που μπορεί στην πορεία να χαλάσουν κάτι. Ήδη μέσα σε ένα μήνα κυκλοφόρησε νέο Build (από 9841 πήγε στο 9860) με κάποιες μικρές διαφορές.

Εδώ θα είμαστε για να δούμε την εξέλιξη του λειτουργικού μέχρι την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης. Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να αφήσετε κάποιο σχόλιο.

Χιδερίδης Μ. Τάσος
Author: Χιδερίδης Μ. ΤάσοςWebsite: http://www.about.me/chideridis
Administrator

Περισσότερα Νέα

Τελευταία Σχόλια