Δοκιμάζουμε το Samsung Galaxy S5: Μια από τα ίδια ή κάτι διαφορετικό;
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 27 Μαϊος 2014 12:51
Ένα χρόνο περίπου μετά την κυκλοφορία του Galaxy S4, της περσινής ναυαρχίδας δηλαδή της Samsung η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, και ενώ στο ενδιάμεσο είχαμε και την κυκλοφορία του Galaxy Note 3, ήρθε η σειρά του διαδόχου για το 2014. Έτσι μέσα στον Απρίλιο η εταιρεία κυκλοφόρησε το Galaxy S5 το οποίο όμως προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Έχουμε κάτι διαφορετικό που αξίζει την πιθανή αναβάθμιση από το προηγούμενο μοντέλο ή όχι;
Κοιτώντας το με μια πρώτη ματιά, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για ένα νέο μοντέλο. Παρατηρώντας το όμως λίγο πιο προσεκτικά βλέπει κανείς ότι η συσκευή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη και με μεγαλύτερα bezels. Το πίσω καπάκι έχει αλλάξει από το γυαλιστερό των S3/S4 σε ένα πλαστικό με υφή πιο κοντά στο Note 3 αλλά με καινούριο σχεδιασμό. Απουσιάζουν οι ψευτοραφές που είχαμε δει στο Note 3 και πλέον έχουμε κάτι που σε πολλούς θύμισε hansaplast.
Είχα το κινητό στα χέρια μου για αρκετές ημέρες και στο παρακάτω review θα σας παραθέσω τις εντυπώσεις μου. Έχοντας το GS4 σαν κύριο κινητό τόσο καιρό, αξίζει να το αλλάξω ή θα έπρεπε να κοιτάξω κάπου αλλού αν ήθελα κάτι διαφορετικό;
Θα αναλύσουμε το review στις παρακάτω κατηγορίες:
- Μέγεθος 142x72.5x8.1 χιλιοστά και βάρος 145 γραμμάρια
- Οθόνη 5.1 ιντσών και ανάλυσης 1080p (~432ppi) τεχνολογίας Super AMOLED
- Τετραπύρηνος Snapdragon 801 στα 2.5GHz, Adreno 330 GPU, 2GB RAM
- 16/32GB αποθηκευτικού χώρου, δυνατότητα επέκτασης με microSD έως 128GB
- 16MP πίσω κάμερα (5312x2988) με LED Flash, Dual Shot, ταυτόχρονη εγγραφή βίντεο και λήψης φωτογραφίας, HDR, image stabilization, εγγραφή 4K video (2160p), video stabilization
- Μπροστινή κάμερα 2MP, dual video call
- Android 4.4.2 KitKat
- GPS με Α-GPS και GLONASS, Fingerprint scanner, Ανθεκτικό σε νερό και σκόνη (IP67), Heart Rate sensor
- Μπαταρία 2800mAh
Στον τομέα του hardware βλέπουμε ότι η Samsung έκανε μικρές βελτιώσεις από το περσινό μοντέλο. Ο επεξεργαστής είναι πλέον ο τελευταίος Snapdragon 801 αλλά η RAM βλέπουμε ότι παραμένει στα 2GB, ενώ ήδη το Note 3 από πέρσι έχει 3 GB. Ο ανταγωνισμός από τις άλλες εταιρείες έχει ήδη μεταφερθεί στα 3GB. Το extra GB δεν είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα η ύπαρξή του θα έκανε τη συσκευή να κρατήσει περισσότερο στο χρόνο.
Η κάμερα έχει ανέβει στα 16MP σε 16:9 από τα 13MP σε 4:3 που ήταν πριν. Η ποιότητα των φωτογραφιών έχει βελτιωθεί και άλλο και κάνει τη συσκευή μια από τις καλύτερες στον τομέα αυτή τη στιγμή. Για την κάμερα όμως θα μιλήσουμε αναλυτικότερα πιο κάτω.
Όπως προστάζει πλέον η μόδα, το νέο μοντέλο είναι ανθεκτικό σε νερό και σκόνη. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, η συσκευή έπρεπε να μεγαλώσει λίγο σε σχέση με πριν, και τα bezels να γίνουν μεγαλύτερα (τη στιγμή που ο ανταγωνισμός κοιτά να τα μικραίνει). Η κατάσταση δεν ενοχλεί, αλλά για κάποιο που κοιτά τις λεπτομέρειες, είναι κάτι εκνευριστικό. Η θύρα microUSB πλέον είναι κάτω από καπάκι για να αποφύγουμε την είσοδο νερού.
Όπως είδατε και πιο πάνω, το κινητό τρέχει την τελευταία έκδοση του Android, 4.4.2 KitKat. Από εκεί και πέρα όμως έχουμε σημαντικές αλλαγές στο UI σε σχέση με πριν. Η Samsung αποφάσισε να αλλάξει λίγο το καθαρό πράσινο που είχαμε ως τώρα, και έτσι το γύρισε σε ένα πρασινομπλε τόσο στα quick toggles όσο και μέσα στα Settings.
Ειδικά στα settings έχουμε σημαντική αλλαγή, καθώς η Samsung αποφάσισε να κατηγοριοποιήσει τις επιλογές, να προσθέσει τεράστια κυκλικά εικονίδια και έτσι κάποιος που έχει συνηθίσει οτιδήποτε άλλο μπερδεύεται. Υπάρχει επιλογή να το γυρίσεις σε λίστα ή tabs, αλλά δεν είναι ιδανική λύση.
Τα χρώματα στα εικονίδια υποτίθεται είναι ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, αλλά είναι τόσα πολλά που επικρατεί ένας χαμός έτσι όπως έχουν τοποθετηθεί.
Όπως και να έχει η συσκευή δεν καθυστερεί καθόλου και δεν παρουσιάζεται πουθενά lag (όπως γινόταν στα αρχικά updates του S4).
Η μπαταρία έχει ανέβει στα 2800mAh αλλά δεν παρατηρείται ουσιάστική διαφορά σε σχέση με πριν. Σε ιδανικές συνθήκες θα έχετε με κανονική χρήση max 4-5 ώρες ενεργής οθόνης. Τέλος, από τα 16GB της συσκευής, στο πρώτο boot είναι διαθέσιμα τα 10.89.
Ακολουθούν τα νούμερα τα οποία πιάνει η συσκευή στα πιο δημοφιλή benchmarks:
Η Samsung συνηθίζει να κάνει πολύ καλή δουλειά στην κάμερα των ακριβών συσκευών της. Το Galaxy S4 ήταν ένα από τα καλύτερα καμερόφωνα για το 2013 και το ίδιο ισχύει με το S5 φέτος. Οι φωτογραφίες σε συνθήκες καλού φωτισμού είναι εξαιρετικές ενώ προσωπικά για μένα το S5 έχει την καλύτερη υλοποίηση HDR από τα υπόλοιπα κινητά της αγοράς αυτή τη στιγμή, κάτι που φαίνεται και από τις φωτογραφίες πιο κάτω.
Όταν βέβαια πέσει το σκοτάδι εκεί για άλλη μια φορά έχουμε αναμενόμενα αποτελέσματα με τον θόρυβο να κάνει την εμφάνισή του.
Auto | HDR | |
![]() |
![]() |
No Flash | Flash | |
![]() |
![]() |
Στα νέα χαρακτηριστικά της κάμερας έχουμε το λεγόμενο Selective Focus, το οποίο δημιουργεί ένα φαινόμενο αντίστοιχο με αυτό του M8 (το οποίο όμως θέλει την δεύτερη κάμερα για να το κάνει). Φωτογραφίζεις ένα αντικείμενο και μετά το κάνεις να ξεχωρίζει θολώνοντας το background του. Το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό και μετά από λίγες φωτογραφίες για εξοικείωση θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με επιτυχημένα αποτελέσματα.
Η μόδα φυσικά προστάζει την προσθήκη εγγραφής 4K βίντεο την οποία προσωπικά χρησιμοποίησα μόνο 2-3 φορές. Τα βίντεο που δημιουργούνται είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος, και αν δεν έχεις κάποια οθόνη με την αντίστοιχη ανάλυση για να τα χαρείς, σου είναι πρακτικά άχρηστα.
Τα υπόλοιπα γνωστά από πριν modes (best photo, best face, eraser, drama shot, panning shot) έχουν συγκεντρωθεί σε ένα υπομενού ώστε να μη πιάνουν χώρο.
Περίεργες είναι οι αναλύσεις οι οποίες επιλέχθηκαν από την Samsung για την κάμερα. Μετά τα 16MP σε 16:9 έχουμε 12 MP σε 4:3, 9MP σε 1:1 (!!!) (2976x2976), 8MP σε 4:3 και 6MP σε 16:9. Γιατί κάποιος που θέλει wide φωτογραφία αλλά όχι το μέγεθος που δίνουν τα 16MP να πρέπει μετά να συμβιβαστεί στα 6MP;
Όπως και να έχει, η κάμερα είναι από τα πολύ δυνατά σημεία της συσκευής και αν διαλέγετε κάποιο κινητό με βάση και την κάμερά του, πρέπει οπωσδήποτε να το ρίξετε μια ματιά.
Η Samsung συνεχίζει να αυξάνει το μέγεθος των rom της προσθέτοντας νέα δικά της χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Τα κυριότερα από τα νέα χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω, και προσωπικά χρησιμοποίησα μόνο μια φορά. Σε κάποιους μπορεί να λύσουν τα χέρια τους, για μένα παντως είναι άχρηστα.
Download Booster
Αν το ενεργοποιήσεις, όταν κατεβάζεις αρχεία μεγαλύτερα των 30MB χρησιμοποιεί ταυτόχρονα WiFi και LTE ώστε να κατεβάζεις τα αρχεία πιο γρήγορα. Σε μια χώρα όμως που τα data plans είναι πανάκριβα, αμφιβάλλω αν θα το αφήσει κανείς ενεργοποιημένο.
Ultra Power saving mode
Όταν το έχετε ενεργοποιημένο αλλάζει το μενού της συσκευής σε ένα ασπρόμαυρο, το οποίο όμως έχει τις πολύ βασικές εφαρμογές (τηλέφωνο, SMS κτλ). Στην ουσία βγάζει οτιδήποτε Smart από το smartphone σας. Χρήσιμο μόνο αν θέλετε να κρατήσει η μπαταρία για κάποιο τηλέφωνο και δεν ξέρετε πότε θα ξαναβρείτε φορτιστή.
Heart Rate monitor
Στο πίσω μέρος κάτω από την κάμερα και δίπλα στο Flash, έχει τοποθετηθεί ένας αισθητήρας καρδιακών παλμών. Μέσω της εφαρμογής S Health μπορείς να δεις τους παλμούς σου ανά λεπτό. Ωραίο σαν κράχτης, στην πράξη όμως τις μισές φορές δεν δούλευε και ήθελε να ξανακάνω μέτρηση.
Fingerprint scanner
Το Home button πέρα από έξοδο από την όποια εφαρμογή μπορεί να βρίσκεστε πλέον κρύβει και έναν αναγνώστη δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Σε αντίθεση όμως με το iPhone 5S στο οποίο απλά ακουμπάς το δάχτυλο, εδώ πρέπει να κάνεις swipe. Η ταχύτητα με την οποία πρέπει να το κάνεις αλλά και τα λανθασμένα αποτελέσματα που μου έδωσε αρκετές φορές με έκαναν να κλειδώσω το κινητό μου με κάποιον από τους άλλους διαθέσιμους τρόπους (pin, password, gesture κτλ).
Για μένα που είχα το Galaxy S4 για αρκετό καιρό, ομολογώ ότι το S5 δε με συγκίνησε. Ίσα ίσα κατάφερε να με κάνει να βγω έξω από τα νερά μου με τις αλλαγές που έκανε στα settings και έτσι βρέθηκα συχνά να ψάχνω τι είναι που.
Το κινητό όμως δεν παύει να είναι πολύ δυνατό και μια πολύ καλή λύση για όποιον θέλει μια καινούρια συσκευή με πολύ καλή φωτογραφική μηχανή. Η μπαταρία του δεν εντυπωσιάζει, και στην αγορά υπάρχουν αρκετές συσκευές που υπόσχονται καλύτερη αυτονομία τόσο λόγω της διαχείρισης που κάνουν όσο και των μεγαλύτερων μπαταριών.
To γενικό κλίμα όμως που επικρατεί είναι πως η Samsung έχει φτάσει σε κάποιο στάσιμο επίπεδο. Σίγουρα στο Galaxy S6 (αν δεν υπάρξει τελικά το S5 Prime) θα πρέπει να κάνει κάτι ώστε να κερδίσει τον κόσμο που άρχισε να στρέφεται αλλού (όπως το M8, Z2 αλλά και το LG G3).
Συντάκτης: @duk3r