Liveplace.gr

Δοκιμάζουμε τη ναυαρχίδα της LG, G2, το πρώτο κινητό με τα κουμπιά στο πίσω μέρος

Όπως η Samsung έχει αυτή τη στιγμή το Galaxy S4 και η HTC το One, έτσι και η LG κυκλοφορεί εδώ και 2 μήνες το G2 στην αγορά. Η δική της ναυαρχίδα έρχεται με οθόνη 5.2 ιντσών και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες. Για μια εβδομάδα το είχα στα χέρια μου και σήμερα θα δούμε αναλυτικά τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά του και όλα έχει να προσφέρει στον κάθε επίδοξο αγοραστή.

Εξωτερικά γρήγορα θα παρατηρήσει κανείς πως κάτι πάει στραβά. Σε καμιά από τις γύρω μεριές δεν υπάρχουν κουμπιά! Η LG πήρε το θάρρος και δοκίμασε να βάλει τόσο το power button όσο και τα volume buttons στο πίσω μέρος της συσκευής, κάτω από την κάμερα.


Θα αναλύσουμε όπως και στα υπόλοιπα reviews τα εξής:



Χαρακτηριστικά

 

  • True HD-IPS οθόνη 5.2 ιντσών και ανάλυσης Full HD (1080x1920) (~424ppi)
  • Μέγεθος 138.5x70.9x8.9 χιλιοστά
  • Τετραπύρηνος Snapdragon 800 στα 2.26GHz με Adreno 330 GPU
  • 2 GB RAM
  • 16/32GB αποθηκευτικού χώρου (εγώ δοκίμασα το 16άρι) χωρίς δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD
  • Πίσω κάμερα στα 13MP με autofocus, optical image stabilization, LED flash, ταυτόχρονα εγγραφή βίντεο και φωτογραφίας, HDR, video stabilization, δυνατότητα λήψης βίντεο 1080p@60fps
  • Μπροστινή κάμερα στα 2.1MP, δυνατότητα λήψης βίντεο 1080p@30fps
  • Μη αφαιρούμενη μπαταρία στα 3000mAh
  • 4G, GPS, Bluetooth, Stereo FM Radio με RDS, Gorilla Glass 2
  • Android 4.2.2 Jelly Bean

Στον τομέα του Hardware το G2 έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον προκάτοχό του και μπορεί να κοιτάει στα ίσια όλες τις άλλες ναυαρχίδες τόσο λόγω της επιλογής του Snapdragon 800 (S4 και One έρχονται με Snapdragon 600) όσο και της πολύ δυνατής μπαταρίας των 3000mAh. Βάλτε σε αυτά και την κάμερα των 13MP και έχετε μια πολύ καλή επιλογή για αγορά.

Δοκίμασα την μπαταρία του τόσο μόνο με Wifi όσο και μόνο με 3G/4G. Ενδεικτικά τη φορά που δούλευε μόνο με Wifi τα πήγε έτσι:

Είχα να δω τέτοιο screen time από το Note 2. Σε 3G/4G που η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη το screen time ήταν περίπου 4.30 ώρες. Γενικά το G2 είναι μια συσκευή που ερχόμενος από άλλα smartphones θα σε κάνει να ξεχάσεις ως ένα βαθμό την έννοια της συνεχούς φόρτισης.

Για τα πίσω κουμπιά θα μιλήσουμε αργότερα. Το μόνο "κακό" της υπόθεσης είναι ότι λόγω των software buttons του Android, η οθόνη που μένεις να χρησιμοποιείς είναι περίπου στις 5 ίντσες.

 

Λειτουργικό

 

Το LG G2 έρχεται από την αρχή με Android 4.2.2 Jelly Bean. Μπορεί το 4.3 να έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό και οι υπόλοιπες εταιρίες να έχουν ήδη αναβαθμίσει τις ναυαρχίδες τους, η LG όμως από ό,τι φαίνεται θα πάει απευθείας σε Android 4.4 KitKat. Ως τώρα ξέραμε ότι θα δούμε την αναβάθμιση μέχρι τον Μάρτιο, αλλά κάποιοι αναφέρουν πηγές που μιλάνε και για Δεκέμβριο. Επίσημη τοποθέτηση δεν υπάρχει ακόμα οπότε περιμένουμε.

O launcher της LG είναι πολύ γρήγορος, δεν παρουσιάζει κολλήματα ή καθυστερήσεις και είναι κατά την προσωπική μου άποψη πιο όμορφος από το TouchWiz της Samsung. Στα notifications υπάρχουν τα απαραίτητα toggles για γρήγορη εναλλαγή των ρυθμίσεων, λειτουργιών αλλά και της φωτεινότητας.

Τα settings είναι χωρισμένα σε tabs ανάλογα με το είδος τους για ευκολότερη πρόσβαση. Σου παίρνει λίγη ώρα να βρεις τι είναι που, αλλά μετά από εκεί δεν σε απασχολούν.

 

Benchmarks

 

Για όσους ενδιαφέρονται, παρακάτω υπάρχουν τα νούμερα που πέτυχε το κινητό σε διάφορα γνωστά benchmarks ώστε να συγκρίνετε.

Θυμίζουμε πως τα benchmarks δεν είναι λόγος για να προτιμήσει κανείς κάποιο κινητό απέναντι σε κάποιο άλλο. Μπορεί κάποιο φθηνότερο με πολύ χαμηλότερο σκορ να σου αφήνει καλύτερη εντύπωση όταν το χρησιμοποιείς καθώς κακό optimization στο λειτουργικό μπορεί να κάνει και το καλύτερο κινητό να σέρνεται. Όσοι θέλουν μπορούν να δουν νούμερα από τις προηγούμενες συσκευές που είχα δοκιμάσει (S4/Note 2).

 

Gestures/πρόσθετες λειτουργίες

 

Η LG όπως και οι υπόλοιπες εταιρίες στις ναυαρχίδες τους έχουν προσθέσει χαρακτηριστικά τα οποία έχουν ως σκοπό να κάνουν την ζωή μας ευκολότερη. Έτσι και στο G2 έχουμε χαρακτηριστικά τα οποία κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Μέσα από τα settings επιλέγεις τι θες να ενεργοποιήσεις και αφαιρείς ό,τι δε χρειάζεσαι. Έχουμε και λέμε λοιπόν

Για αρχή θα σταθώ σε μια λειτουργία την οποία λάτρεψα. Η LG την ονομάζει KnockOn και σου επιτρέπει να ξυπνήσεις το κινητό κάνοντας διπλό tap πάνω στην οθόνη του. Πολύ έξυπνη κίνηση από τι στιγμή που ο μόνος άλλος τρόπος θα ήταν να ψάχνεις κάθε φορά το power button στο πίσω μέρος της συσκευής. Μάλιστα συνήθισα τόσο το KnockOn που όταν γύρισα στο δικό μου κινητό έκανα ασυναίσθητα την ίδια κίνηση αρκετές φορές για να το "ξυπνήσω".

Από εκεί και πέρα κοιτώντας στα μενού βλέπουμε:

  • Δυνατότητα επιλογής της εμφάνισης, του αριθμού και της θέσης των software buttons επιλέγοντας κάποιο από τους διαθέσιμους συνδυασμούς.
  • QuickMemo/Overlay mode. Κατεβάζοντας τη notification bar ή το έχετε προσθέσει, πατώντας το από τα software buttons. Η λειτουργία αυτή σου επιτρέπει να γράψεις πάνω από τα παράθυρά σου μια γρήγορη σημείωση όπως για παράδειγμα ένα τηλέφωνο.
  • Smart Screen/Smart video. Λειτουργία αντίστοιχη με αυτές του Galaxy S4. Το κινητό αντιλαμβάνεται κατά πόσο κοιτάς την οθόνη και ανάλογα μένει ανοιχτό ή σταματά την αναπαραγωγή του βίντεο.
  • Flip phone για σίγαση ξυπνητηριού, ήχου κλήσης ή για να σταματήσεις την αναπαραγωγή κάποιου βίντεο.
  • Slide Aside! Μια από τις καλύτερες πρόσθετες λειτουργίες που αν την συνηθίσεις δεν την αλλάζεις με τίποτα. Μιας και δεν υπάρχει λύση όπως το MultiWindow της Samsung, κάπως έπρεπε να βελτιωθεί το multitasking. Έτσι σέρνοντας μια ανοιχτή εφαρμογή με 3 δάχτυλα στα αριστερά αυτή κρατιέται σε μια λίστα και περιμένει να την ξαναφέρεις από οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή. Φυσικά μπορείτε να φορτώσετε στη λίστα αυτή πολλές περισσότερες εφαρμογές και να επαναφέρετε στην πορεία όποια θέλετε.
  • Guest Mode. Ενεργοποιώντας την επιλογή αυτή θα μπορείτε μέσω διαφορετικού pattern lock από το δικό σας να δίνετε σε κάποιον πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένη οθόνη της συσκευής που θα έχει συγκεκριμένες εφαρμογές και δυνατότητες. Έτσι όποτε θα δίνετε το κινητό κάπου θα είστε σίγουροι ότι δεν σκαλίζει τα δεδομένα σας.
  • Audio Zoom και Zoom to track. Δύο παρόμοιες λειτουργίες που έχουν να κάνουν με τον ήχο κατά την εγγραφή και αναπαραγωγή βίντεο. Σας δίνουν την δυνατότητα να επιλέξετε σε ποιο σημείο του βίντεο θα εστιάσει το κινητό τον ήχο ώστε να ακούγεται καλύτερα.
  • Υπέρυθρες. Όπως έγινε και με το S4/One η LG ακολουθεί τη μόδα που θέλει τις υπέρυθρες να επανέρχονται και μέσω ειδικής εφαρμογής να σου επιτρέπουν να χειριστείς τηλεοράσεις, στερεοφωνικά κτλ.

 

Κάμερα

 

Η κάμερα είναι για μένα πλέον ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σε κάθε νέο smartphone καθώς μια καλή κάμερα μου επιτρέπει να μη κουβαλάω μαζί μου μια οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή. Η κάμερα του G2 τα βγάζει πέρα πολύ καλά σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο. Τα διαθέσιμα modes που υπάρχουν όσο βγάζεις φωτογραφίες είναι τα εξής:

  • Normal. Δε χρειάζεται εξήγηση. Το γνωστό auto.
  • Shot & Clear. Σου επιτρέπει αφού τραβήξεις μια φωτογραφία να σβήσεις κάποιο κινούμενο αντικείμενο στο background.
  • Dynamic Tone (HDR)
  • Panorama. Επιτρέπει τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών.
  • VR Panorama. Η λειτουργία Photosphere επιτέλους σε μια κάμερα μη Nexus κινητού!
  • Burst Shot. Τραβάει πολλές φωτογραφίες όσο πατάς το button.
  • Beauty Shot. Βελτιώνει τόνους στα πρόσωπα. Δεν κάνει photoshop σε άσχημα άτομα, μην χαίρεστε άδικα.
  • Dual Camera. Επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη φωτογραφίας με την μπροστά και την πίσω κάμερα.
  • Time catch shot. Δείχνει την πορεία ενός κινούμενου αντικειμένου στο χρόνο (π.χ. ένα αμάξι να περνάει).
  • Intelligent auto. Βελτιωμένο auto mode.
  • Sports. Για σας που βγάζετε φωτογραφίες κινούμενων αντικειμένων και δεν θέλετε να βγουν θολά.
  • Night. Για λήψεις σε μέρη με χαμηλά επίπεδα φωτισμού.

Το κινητό βγάζει σε γενικές γραμμές πολύ καλές φωτογραφίες. Ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό και δε θα απογοητεύσει κανένα. Ένσταση έχω μόνο για τις πανοραμικές όπου το συνολικό αποτέλεσμα και η τελική ανάλυση δε με ενθουσίασαν και χρειάστηκε να κάνω αρκετές δοκιμές μέχρι να βρω την ταχύτητα και την σταθερότητα που απαιτούνταν για να βγει καλά η φωτογραφία. Παρακάτω δείτε ένα παράδειγμα όπου φαίνεται πως η συσκευή αν την κουνήσεις λίγο πιο γρήγορα δε μπορεί να κάνει focus. (πατήστε για να ανοίξει σε πλήρες μέγεθος).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες "απλές" λήψεις:

Αυτό που με κούρασε είναι το VR Panorama, γνωστό και σαν Photosphere, το οποίο θέλει υπομονή και μεγάλη σταθερότητα για να βγει καλό. Βέβαια μιας και η Google βελτιώνει την λειτουργία σε κάθε αναβάθμιση του λειτουργικού, θεωρητικά αν η LG έχει βασιστεί στην λύση της Google θα έχουμε και καλύτερο VR με το update σε KitKat. Δείτε μια απόπειρά μου εδώ.

 

Γενικές εντυπώσεις

 

Ζώντας με το G2 για μια βδομάδα το είδα και από την καλή και από την ανάποδη. Προσωπικά έμεινα ενθουσιασμένος. Κάποιος που έχει μια από τις αντίπαλες ναυαρχίδες θα μπορούσε άνετα να μπει στο πρόγραμμα "Θέλω G2" που τρέχει αυτή την περίοδο η εταιρία και να την ανταλλάξει με τη συσκευή της LG χωρίς να χάσει σε τίποτα.

Το μέγεθος συνηθίζεται πολύ γρήγορα και το κινητό κάθεται καλά στο χέρι. Τα πίσω κουμπιά βοηθούν και δεν ενοχλούν ενώ μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εξ ορισμού για άλλες λειτουργίες όπως για παράδειγμα για εκκίνηση της κάμερας όσο το κινητό είναι στην αναμονή.

To μόνο που με ενόχλησε ήταν το ότι δεν υπάρχει υποδοχή για microSD. Από τα 16 GB της συσκευής είναι διαθέσιμα κοντά στα 10 με αποτέλεσμα κάποιος που θα θέλει να περάσει μερικά σοβαρά παιχνίδια (που πιάνουν πάνω από GB), κάποια εφαρμογή GPS και κανένα τραγούδι/ταινία, να τα γεμίζει πολύ εύκολα. Επίσης κάποιος που έχει σχετικά μεγάλα χέρια θα δυσκολευτεί να τραβήξει screenshot της οθόνης της συσκευής καθώς power button και volume down button βρίσκονται δίπλα δίπλα.

Αν ψάχνετε για κάποιο από τα "ακριβά" κινητά αυτή την εποχή λοιπόν, ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά και στο G2!

 

Ευχαριστώ πολύ την LG για την διάθεση της συσκευής για το συγκεκριμένο review.

 

[Συντάκτης: @duk3r]

Χιδερίδης Μ. Τάσος
Author: Χιδερίδης Μ. ΤάσοςWebsite: http://www.about.me/chideridis
Administrator

Περισσότερα Νέα

Τελευταία Σχόλια