Δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε το Samsung Galaxy S4! Αξίζει την αναβάθμιση;

View Comments

01

Εδώ και περίπου 2 εβδομάδες είναι διαθέσιμο και επίσημα στη χώρα μας το νέο Galaxy S4 από την Samsung. Όπως έχουμε πει ξανά, η εταιρία δημιούργησε δύο εκδόσεις, μία με τον επεξεργαστή Snapdragon 600 και μία με τον Exynos Octa. Στην χώρα μας κυκλοφορεί η πρώτη, η οποία εδώ και μέρες βρίσκεται στα χέρια μας, και σήμερα σας την παρουσιάζουμε αναλυτικά.

Με μια πρώτη ματιά η συσκευή μοιάζει παρόμοια με το περσινό Galaxy S3. Κοιτώντας την όμως πιο προσεκτικά κανείς ανακαλύπτει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει. Στο τέλος αυτού του άρθρου θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα "αξίζει να αναβαθμίσει κανείς από το προηγούμενο μοντέλο;".

0203

Θα αναλύσουμε λοιπόν τα εξής:

 

Χαρακτηριστικά

04

Στον τομέα του hardware το Galaxy S4 έχει βελτιωθεί από τους προκατόχους του S3 και Note 2 και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον ανταγωνισμό (HTC One). Η μεγαλύτερη όμως (και πολύ εντυπωσιακή) οθόνη σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη μπαταρία και την κάμερα των 13MP του δίνουν ένα πλεονέκτημα.

05Η μπαταρία του μετά από μερικές φορτίσεις, τα πάντα ενεργοποιημένα, φωτεινότητα στο αυτόματο και χωρίς το power saving mode είναι κάπως έτσι.

06Σίγουρα αν απενεργοποιήσει κανείς κάποιες λειτουργίες και ενεργοποιήσει το power saving mode θα πετύχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.


Λειτουργικό

Το Galaxy S4 έρχεται από την αρχή με Android 4.2.2 Jelly Bean. Παρ'όλα αυτά κάποιος που θα το ανοίξει και θα το χρησιμοποιήσει λίγη ώρα ίσως παρατηρήσει ορισμένα κολληματάκια στα animations όπως για παράδειγμα όταν κλείνει μια εφαρμογή, όταν αλλάζει home screens, όταν ανοίγει ένα folder. Το hardware της συσκευής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο και φυσικά και με εκνεύρισε. Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι τις μέρες αυτές πριν το review ήρθε το πρώτο update από την Samsung που μείωσε το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό. φυσικά το φαινόμενο εμφανίζεται ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις αλλά πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα εξαφανιστεί εντελώς.

10Στα settings η Samsung έχει κατηγοριοποιήσει τις επιλογές για να είναι πιο εύκολα προσβάσιμες σε σχέση με την λίστα που γνωρίζαμε τόσο καιρό. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει το MultiWindow Mode που γνωρίσαμε από τα Note 2/S3 και που ενεργοποιείται αν κρατήσεις πατημένο το back button.

11

12

 

Benchmarks

 

Για τυπικούς και μόνο λόγους παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα νούμερα του Galaxy S4 σε διάφορα benchmarks και να τα συγκρίνετε με τη δικιά σας συσκευή. Όπως και να έχει τα νούμερα δεν λένε τίποτα. Αυτό που μετράει είναι η αίσθηση που αφήνει στον τελικό χρήστη και είναι κάτι που πρέπει να το δείτε μόνοι σας για να έχετε άποψη.

0708

 

Gestures/πρόσθετες λειτουργίες

Οι τύποι στην Samsung όποτε έχουν μια ιδέα για μια λειτουργία της συσκευής απλά την υλοποιούν και την προσθέτουν. Προτιμούν να έχει ο χρήστης περισσότερες επιλογές και να είναι στο χέρι του το ποιες θα χρησιμοποιήσει. Έτσι και τώρα τα features είναι αρκετά. Αυτό έχει βέβαια και σαν αποτέλεσμα να δεσμεύουν χώρο από τον συνολικό χώρο της συσκευής. (από τα 16 GB μόνο τα 9.15 ήταν διαθέσιμα σε μένα στο πρώτο άνοιγμα).
Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Κάτι που είδαμε να επανέρχεται ξανά μετά από χρόνια σε κινητό είναι οι υπέρυθρες! Με το Galaxy S4 πλέον μπορείτε να ελέγχετε τηλεοράσεις, στερεοφωνικά και άλλες συσκευές, καταργώντας έτσι πολλά τηλεχειριστήρια! Ο χειρισμός τους γίνεται μέσα από την εφαρμογή WatchOn.

17

 

Κάμερα

Στον τομέα της κάμερας μπορεί κανείς να βρει βελτιώσεις τόσο στο hardware όσο και στο software. Για αρχή ο φακός έχει αυξηθεί στα 13 MP (4:3). Αν κάποιος το γυρίσει σε λόγο 16:9 τότε παίρνει αυτόματα φωτογραφίες των 9.6ΜΡ, νούμερο μεγαλύτερο από τα 6ΜΡ που έπαιρνε κανείς ως τώρα με τις κάμερες των προηγούμενων μοντέλων (πάντα σε wide).

13
Από εκεί και πέρα το μενού έχει αλλάξει φέρνοντας στοιχεία από την Galaxy Camera. Αναλυτικότερα τα modes που υπάρχουν είναι:

14

Όσοι είχαν κάποιο προηγούμενο μοντέλο της Samsung θα δουν ότι έχει αφαιρεθεί το Low Light mode. Επίσης, το Galaxy S4 είναι το πρώτο κινητό της εταιρίας με Android 4.2. Αν και η Google το δημιούργησε για αυτή την έκδοση, το PhotoSphere απουσιάζει από την υλοποίηση της κάμερας της Samsung και μάλλον δε θα το δούμε ούτε στο μέλλον.
Κάτι άλλο το οποίο συναντάμε για πρώτη φορά είναι η δυνατότητα λήψης βίντεο και φωτογραφιών και από τις 2 κάμερες ταυτόχρονα. Γιατί ο φωτογράφος να μένει στην απ'έξω; Πλέον μπορείς να επιλέξεις το που θα εμφανίζεται, με ποιο πλαίσιο αλλά και σε τι μέγεθος. Σίγουρα αυτό θα το δούμε σε μελλοντικό update και των S3/Note 2.

1516
Σε γενικές γραμμές η κάμερα βγάζει αξιόλογες φωτογραφίες αν και δύσκολα καταλαβαίνει κανείς διαφορά από πριν (για παράδειγμα από το Note 2). Παρακάτω μπορείτε να βρείτε 2 φωτογραφίες στα 6MP από Note 2 και S4 αντίστοιχα (Πατήστε πάνω για να ανοίξει σε ξεχωριστό παράθυρο).

gs4

 

Αξεσουάρ

Η Samsung θέλησε να δημιουργήσει πολλά αξεσουάρ για τη συσκευή. Αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε στο παλαιότερό μας άρθρο. Το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι ότι πέρα από τις απλές θήκες flip/protective και pouch, όλα τα υπόλοιπα είναι πανάκριβα.
Γιατί να δώσει κανείς σύνολο 100 € επιπλέον για το wireless καπάκι και τον φορτιστή; Κάτι τέτοιο αυτόματα ακυρώνει την θήκη που ίσως έχεις πάρει (S View/Flip). Θα έπρεπε από την αρχή και αυτές να σου δίνουν την δυνατότητα ασύρματης φόρτισης.
Τα S Band/Scale/HRM είναι και αυτά σε απαγορευτικές τιμές. Υπάρχουν στο εμπόριο άλλες λύσεις που είναι και φθηνότερες και δεν δεσμεύονται σε ένα κινητό μόνο (λόγω του S Health app).


Γενικές εντυπώσεις

Το νέο παιδί της Samsung έρχεται και κλέβει τις εντυπώσεις. Ναι θα μπορούσε να είναι κατασκευασμένο από άλλα υλικά και θα μπορούσε να έχει άλλο design. Καλώς ή κακώς όμως για φέτος έχουμε αυτή τη συσκευή. Όπως είπα και πιο πάνω το πρώιμο software φέρνει ορισμένες καθυστερήσεις κάθε τόσο που θα βελτιωθούν σίγουρα με μελλοντικές αναβαθμίσεις. Σίγουρα δε θα έπρεπε να συμβαίνουν και ξενερώνουν οποιονδήποτε έχει δώσει τόσα χρήματα και απαιτεί μια σωστή out-of-the-box λειτουργία.
Από εκεί και πέρα όμως η συσκευή είναι πλήρης και δεν απογοητεύει. Πολύ καλή κάμερα, γρήγορος επεξεργαστής και ένα μέγεθος σε λογικά πλαίσια. Η μπαταρία των 2600mAh σου βγάζει σίγουρα τη μέρα, ακόμα και αν έχεις ενεργοποιημένα όλα τα πρόσθετα της μαμάς Samsung.
Όσοι σκέφτονται μια αγορά μπορούν να το δουν πρώτα σε κάποιο κατάστημα από κοντά και θα καταλάβουν για τι πράγμα μιλάμε. Η μετάβαση από το S3 δεν είναι απαραίτητη καθώς και οι δύο συσκευές μοιάζουν σε μέγεθος και κάποια χαρακτηριστικά του S4 θα έρθουν στο S3. Παρ'όλα αυτά όποιος την κάνει σίγουρα θα δει διαφορές και δε θα το μετανιώσει. Σε αναμονή του Note 3 λοιπόν!
Για απορίες ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να δούμε αφήστε μήνυμα στα σχόλια.

[Συντάκτης: @duk3r]

Χιδερίδης Μ. Τάσος
Author: Χιδερίδης Μ. ΤάσοςWebsite: http://www.about.me/chideridis
Administrator

Joomla SEF URLs by Artio